Δημοτικό Σχολείο Σαρωνίδας
Κεφαλληνίας 28, 190 13
Σαρωνίδα
Τηλ.  22910 53480

Ιστορικό σχολείου!

Το σχολείο μας ιδρύθηκε  για πρώτη φορά το 1977. Βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία στη Σαρωνίδα. Σήμερα είναι ολοήμερο 8-θέσιο Δημοτικό Σχολείο.

Η Σαρωνίδα ευρίσκεται στα νοτιοανατολικά παράλια του Σαρωνικού, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων περίπου νοτιοανατολικά της Αθήνας στο 45ο χιλιόμετρο της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου. Η Σαρωνίδα ευρίσκεται μεταξύ του Λαγονησίου (κατεύθυνση προς Πειραιά) και της Αναβύσσου (κατεύθυνση προς Σούνιο). Συνορεύει βορείως με τη δημοτική ενότητα Καλυβίων (Καλύβια και περιοχή Λαγονησίου) και νοτίως και ανατολικώς με τη δημοτική ενότητα Αναβύσσου (περιοχές «Λάκκα Αναβύσσου» και «Μαύρο Λιθάρι»). Δυτικώς «βρέχεται» από το Σαρωνικό Κόλπο.

Η παραλιακή κωμόπολη της Σαρωνίδας είναι κτισμένη στη λεκάνη, την οποία σχηματίζει το όρος Όλυμπος προς το Σαρωνικό Κόλπο, και σταδιακά αναπτύχθηκε αμφιθεατρικά στους πρόποδες και στις πλαγιές του όρους Ολύμπου, οι οποίες «βλέπουν» προς το Σαρωνικό Κόλπο. Υπάρχουν οικίες μέχρι και την κορυφή του όρους.

Η Σαρωνίδα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες του Δήμου Σαρωνικού, διαθέτει οργανωμένο ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο απαρτίζεται από ημικυκλικές οδούς, που ξεκινούν από το λόφο και καταλήγουν στην παραλιακή Λεωφόρο. Η προβλεπόμενη χρήση γης είναι αυτή της αμιγούς κατοικίας. Γι’αυτόν το λόγο η Σαρωνίδα αποτέλεσε εξαρχής παραθεριστικό οικισμό. Ωστόσο, κυρίως κατά μήκος της Λεωφόρου Σαρωνίδος, έχουν αναπτυχθεί καταστήματα (εστιατόρια, φούρνοι, σούπερ μάρκετ, κλπ). Η περιοχή παρουσιάζει σημαντική τουριστική κίνηση και έχει μεγάλο αριθμό παραθεριστικών κατοικιών. Κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός της αυξάνεται κατακόρυφα, κατά πολλές χιλιάδες.

Τις τελευταίες δε δεκαετίες (κυρίως από το 1990) όλο και περισσότεροι την επιλέγουν για μόνιμο τόπο κατοικίας τους, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι μόνιμοι κάτοικοί της. Έχει, πλέον, μετατραπεί σε προάστιο της Αθήνας. Το κέντρο της ομώνυμης κωμόπολης εντοπίζεται μπροστά στη θάλασσα του Σαρωνικού, στον κόμβο των Λεωφόρων Σουνίου και Σαρωνίδος, απ’όπου καθίσταται η περιοχή προσβάσιμη. Η προσβασιμότητα της περιοχής έχει διευκολυνθεί και αυξηθεί από τότε, που ο ΟΑΣΑ και το τότε Υπουργείο Συγκοινωνιών εγκατέστησαν συγκοινωνιακή γραμμή, η οποία ξεκινάει από το σταθμό Ελληνικού του Μετρό (αφετηρία) και τερματίζει στη Σαρωνίδα (τερματικός σταθμός).